Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας


Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας


Ο Πρίγκιπας Ανδρέας ήταν ο τέταρτος γιός του Βασιλιά Γεωργίου A΄ των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου 1882 και πέθανε στο Μόντε Κάρλο στις 3 Δεκεμβρίου 1944.






Δράση


Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και, όπως και για τα άλλα τέκνα του Γεωργίου Α΄, οι σπουδές του ήταν πλήρεις, χωρίς καμιά διάκριση από τους κοινούς Ευέλπιδες.[1] Αυτο οφειλόταν στον διοικητή της σχολής Ευελπίδων Νικόλαο Ζορμπά, ο οποίος είχε αρνηθεί να δώσει προαγωγή στον πρίγκιπα Ανδρέα σε αντίθεση με τον συμμαθητή του Θεόδωρο Πάγκαλο. Εξατίας αυτής της κίνησης, δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ Παλατιού-Ζορμπά, το οποίο όμως δεν συνεχίστηκε. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Γερμανία, έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός τού Ιππικού και στην συνέχεια στην Μικρά Ασία, μάλιστα στην εκστρατεία του Σαγγάριου. Ως αντιστράτηγος είχε την ευθύνη Σώματος, το έπρεπε να διαβεί την έρημο.[1] Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή δικάσθηκε και καταδικάσθηκε με την κατηγορία της ανυπακοής αλλά δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατική Στρατιωτική Κυβέρνηση. Πήγε μαζί με την οικογένειά του εξορία στη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισίου, Σαίν Κλού,φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου, Πριγκίπισας Μαρία Βοναπάρτη. Το 1928 εξέδωσε το βιβλίο "Δορύλαιον - Σαγγάριος 1921". Το 1935 αποκαταστάθηκε στην βαθμό του και στη συνέχεια πραγματοποίησε σύντομα ταξίδια στην Ελλάδα.


Οικογένεια


Νυμφεύθηκε την Πριγκίπισσα Αλίκη στις 6 Οκτωβρίου 1903, αδελφή του Λόρδου Μαουντμπάτεν και απέκτησε τέσσερεις θυγατέρες και έναν γιό:
Πριγκίπισσα Μαργαρίτα (18 Απριλίου 1905 - 24 Απριλίου 1981)
Πριγκίπισσα Θεοδώρα (13 Μαΐου 1906 - 16 Οκτωβρίου 1969)
Πριγκίπισσα Καικιλία (22 Ιουνίου 1911 - 16 Νοεμβρίου 1937)
Πριγκίπισσα Σοφία (26 Ιουνίου 1914 - 3 Νοεμβρίου 2001)
Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (10 Ιουνίου 1921 - ), παντρεμένος από το 1947 με τη σημερινή Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετά από περιπέτεια της υγείας της, η σύζυγός του, Πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ ο Ανδρέας εγκαταστάθηκε στη Νότια Γαλλία. Η Πριγκίπισσα Αλίκη μαζί με την Πριγκίπισσα Νικολάου Ελένη ήταν τα μοναδικά μέλη της βασιλικής οικογένειας που παρέμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ανέπτυξαν μεγάλη φιλανθρωπική δράση.


Πέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1944, στο ξενοδοχείο "Μετροπόλ", στο Μόντε Κάρλο, από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου